Dziś dla odmiany coś łatwego i przyjemnego, a równie smacznego. :) Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie", ale został przeze mnie lekko przerobiony. 

Składniki:

Ciasto (forma o średnicy 26 cm):
  • 3/4 szklanki mleka 3,2 %
  • 80 g masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 1 i 3/4 szklanki mąki typ 480
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka jagód

Kruszonka:
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki brązowego cukru, o grubych ziarnach
  • 3 łyżki mąki
  • 5 łyżek zmielonych orzechów włoskich

Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 maliny
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy masło i gotujemy, aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i łączymy z mlekiem. Drewnianą łyżką mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Ponownie mieszamy i przelewamy do miski z wcześniej przesianą mąką. Mieszamy, aż wszystko się połączy i przekładamy do natłuszczonej formy. Powierzchnię wygładzamy wilgotnymi dłońmi. Równomiernie rozsypujemy jagody, maliny lekko wciskamy.

Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w miseczce i wyrabiamy między palcami, aż pojawią się  grudki. Równomiernie rozsypujemy na owocach. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w lodówce na noc.

Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na 180°C. Będzie ono rosło wraz z temperaturą. Pieczemy 40-50 minut.

Przechodzimy do przygotowania lukru. W miseczce rozgniatamy maliny i zalewamy je odrobiną soku z cytryny.  Mieszamy i dodajemy do cukru pudru. Ucieramy widelcem ( najlepiej robić to w szklance), dodając  pozostałą ilość soku z cytryny. Ucieramy jeszcze ok. 15-20 minut. Polewamy nim ciasto.


Smacznego! :)

16 komentarzy:

  1. Wszystko co uwielbiam, w jednym cieście! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu obłędne ciacho, porywam duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy kiedy ciasto ma kruszonkę!! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. W sam raz na sezon letni! Zrobiłaś mi smaka na jagódki ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bajeczne i niezwykle smakowite ciasto :) Palce lizać <3

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciasto nas zachwyca, jest tak delikatnie i uroczo podane, że chce się po nie sięgnąć nawet z fotki:)
    Super!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń