Witajcie!
Dziś przygotowałam dla Was przepis na prawdziwe, włoskie, białe pieczywo.
Sekretem udanego chleba jest "włożenie całego serca w jego przygotowanie".
Takie przekonanie panuje w Italii i całkiem poważnie do tego podchodzą.
Tutaj praca nad pieczywem to prawdziwy rytuał.

⃟⃟⃟

Hi Guys!

Today I have prepared an Italian Whie Bread recipe.
A secret of delicious bread is "to put your heart into preparing it".
And they are really serious about it here.
To make a bread in Italy is not just to mix the ingredients. It is some kind of ritual.

⃟⃟⃟

Zaczyn drożdżowy twardy/ Hard yeast:

Proporcja/Proportion: 0,5:0,5:1

-woda / water (0,5)
- świeże drożdże / fresh yeast (0,5)
- mąka chlebowa / bread flour (1)

PL

Wodę mieszamy z drożdżami. Dodajemy mąkę. Wyrabiamy.
Trzymamy w zamkniętym pudełku, w lodówce.
Przygotowujemy dzień przed planowanym wykonaniem chleba.

Odświeżamy codziennie przed użyciem.
Ważymy cały zaczyn. Dodajemy mąkę ponownie w proporcji 1:1, oraz wodę w proporcji 1:0,5.

Przykład: Jeśli nasz zaczyn waży 300 g, dodajemy 300 g mąki i 150 g wody.

EN

Mix the water and the fresh yeast. Add the flour, and knead until mixed.
Keep in the closed container, in the fidge.
Prepare one day before the bread preparation.

Refresh the hard yeast everyday before use.
Weight the hard yeast. Add flour (proportion 1:1) and the water (proportion 1:0,5).

Example: For 300 g hard yeast, add 300 g flour and 150 g water.




Chleb/ Bread:

- 400 g mąki chlebowej (używam włoskiej Petra 1 lub Petra 2) / 400 g bread flour ( I use italian type Petra 1 or Petra 2)
- 270 g letniej wody ok. 30°C / 270 g warm water around 30°C
- 320 g zaczynu drożdżowego twardego / 320 g hard yeast
- 16 g soli / 16 g salt
- 2 łyżki oliwy / 2 tbsp olive oil

PL

W misie miksera umieszczamy wodę, zaczyn drożdżowy, oliwę z oliwek oraz mąkę zmieszaną z solą.
Wyrabiamy ok. 10 minut. 
Ciasto powinno być trochę lepkie, ale bez problemu odchodzić od ścianek misy
Przekładamy je do pojemnika, zamykamy i umieszczamy w ciepłym miejscu na ok. godzinę czasu.
Następnie "przewracamy" ciasto ("do góry nogami"). 
Ponownie zakrywamy i odstawiamy na ok. godzinę.
Następnie wyciągamy je na LEKKO oprószoną mąką stolnicę.
Ja przekroiłam na 3 równe części, żeby szybciej i lepiej mi się upiekło.
Z każdej z nich uformowałam bagietkę.
Pamiętajmy aby dobrze uciskać i zakładać ciasto (jak serwetkę), aby je ujędrnić. W tym momencie formujemy ciasto, nie wyrabiamy.
Unikajmy mąki, gdyż ona uniemożliwi nam ładne uformowanie chlebka i z pewnością w pieczeniu nam popęka.

Umieszczamy chleb na silikonowej macie lub blaszce do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut.
Pieczemy w temp. 220°C ok. 30 minut, lub więcej (Czas podany na chude bagietki).
Bezpośrednio przed pieczeniem możemy naciąć chleb i delikatnie obsypać go mąką.

EN

Put the water, hard yeast, olive oil, and the flour mixed with the salt in the mixing bowl.
Mix well around 10 minutes.
The bread dough should be sticky but 
Transfer the dough to the container and cover. Leave in the warm place (around 1 hour).
Next turn the dough (swap the bottom with the top). Cover, and leave again in the warm place (around 1 hour.)
Transfer the dough to the breadboard, hardly sprinkled with the flour.
Cut into 3 equal pieces to make the baking process easier and faster.
Remember to use Your hands and finger to form and firm the bread.
Do not knead anymore, just form 3 baguettes.
Do not use too much flour. 
The flour won't let You to create smooth bread and will cause the cracks while baking.
Tansfer the baguettes to the silicone mat or baking tray.
Cover and leave in a warm place ( 20 minutes).
Bake in 220°C ( 428°F) around 30 minutes, or more (the time is for thin baguettes).
Before putting into the oven You can cut the bread to make it prettier. And gently sprinkle with the flour.

SMACZNEGO! / ENJOY!

17 komentarzy:

  1. piekłam kiedyś bułki i było to dość trudne... z chlebem widzę, że jest jeszcze więcej zachodu :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje się to bardzo trudne więc to chyba nie dla Mnie zbyt leniwa jestem :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniem mniem, wygląda smakowicie! Mam teraz ochotę na twarożek haha :D
    Zapraszam! www.zuzu-zuzannaxx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis i nie taki trudny w wykonaniu! Czy suche drozdze tez sie nadadza?

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie piekłam niczego na zaczynie, a jedyny chleb jaki udało mi się upiec to ten z maszyny co i tak uważam za sukces. 😁

    OdpowiedzUsuń
  6. chętnie bym schrupała z oliwą i czosnkiem:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszny :) Z przyjemnością spróbowałabym takiego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo smacznie, ale ja do pieczenia chleba raczej się nie nadaję :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo smakowicie 😊 ~RINROE

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda przepysznie, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio robiłam domowe bułki z makiem, szybko zniknęły ze stołu już pierwszego dnia :) Takie pieczywo również z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wygląda :-) uwielbiam domowe pieczywo :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda smakowicie :) Muszę wypróbować.
    Pozdrawiam
    My blog

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo smakowicie! Myślę, że nie ma nic lepszego, niż taki świeży chlebek, pachnący i chrupiący :) Wtedy każda kanapka od razu smakuje lepiej! musze przyznać, że nigdy nie piekłam sama chleba ale przepis wygląda na prosty w teorii, zobaczymy jak pójdzie mi w praktyce bo zamierzam podjąć się tego zadania :D
    Pozdrawiam cieplutko myszko :*

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam włoski chleb. Nie mogłam się go na jeść jak byłam we Włoszech. mam niestety wrażenie, że aby odtworzyć ten smak musiałabym używać składników lokalnych czyli typowo włoskich.

    OdpowiedzUsuń