Mam nadzieję, że wszystkim święta minęły w spokojnej i rodzinnej atmosferze.
Trochę z opóźnieniem, ale chciałam Wam życzyć WESOŁYCH ŚWIĄT! :)

Dziś przepis na śledzie w czterech, różnych marynatach.
Od lewej:

1) Śledzie marynowane po szwedzku.

Składniki:

- 500 g matijasów
- 4 szalotki
- 250 ml ( 1 szklanka) wody
- 1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej
- 125 ml octu jabłkowego
- 3 listki laurowe
- 10 jagód jałowca
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 5 goździków
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Śledzie moczymy ok. 3  godzin w dużej ilości zimnej wody. Następnie kroimy je na małe kawałki. 
Szalotkę obieramy i kroimy w krążki. Zagotowujemy 250 ml wody i parzymy w niej herbatę przez 5 minut. Studzimy. Przelewamy do miski. Dodajemy listki laurowe, ziarna przypraw i ocet. 
Śledzie wkładamy do marynaty. Mieszamy. Całość umieszczamy w słoiku typu weck. Pamiętamy, że ryby muszą być całkowicie przykryte zalewą. Wierzch polewamy dwiema łyżkami oliwy.
Słoik zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 dni. Należy spożyć do 2 tygodni.

2) Śledzie w sosie pomidorowym z kurkami.

Składniki:

- 500 g matijasów
- 2 małe słoiczki marynowanych kurek 
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu sherry
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 chluśnięcie sosu Mad Dog Chipotle BBQ
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- szczypta cukru
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- odrobina soli
- łyżka masła
Sposób przygotowania:

Śledzie moczymy w wodzie ok. 3 godzin. Następnie kroimy na niewielkie kawałki. 
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy pomidorki ze szczyptą cukru, oregano i bazylią. Podsmażamy ok. 10 minut. Miksujemy na gładką masę.
Cebulkę drobno kroimy. Czosnek bardzo drobno siekamy.
Na innej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy czosnek z cebulką. 
Dodajemy zmiksowane pomidory, koncentrat, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy.
Doprawiamy sosem Worcesterhire, Mad Dog Chipotle BBQ, słodką, wędzoną papryką, pieprzem i solą. Zdejmujemy z ognia.
Wrzucamy pokrojone kurki i wlewamy ocet sherry. Całość mieszamy i studzimy.
Śledzie umieszczamy w zimnej zalewie. Całość przekładamy do słoika typu weck.
Zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 dni. Należy spożyć do 2 tygodni.

3) Śledzie w musztardzie z białą truflą.

Składniki:

- 500 g matijasów
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 5 łyżeczek musztardy Dijon
- 3 łyżeczki łagodnej musztardy ziarnistej
- 3 łyżeczki musztardy z białą truflą*
- 1/2 łyżeczki tymianku

* Jest to musztarda na bazie Dijon, o lekko pikantnym smaku. Ja używam z firmy Vilnux.

Sposób przygotowania:

Śledzie moczymy w wodzie ok. 3 godzin. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.
Ryby kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w marynacie. Całość przekładamy do słoika typu weck. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 dni. Należy spożyć do 2 tygodni.

4) Śledzie w oleju.

Składniki:

- 500 g matijasów
- 3 duże cebule
- 1 i 1/2 łyżki gorczycy
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżka octu
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- olej

Sposób przygotowania:

Śledzie moczymy w wodzie ok. 3 godzin. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w piórka, zasypujemy cukrem i skrapiamy octem. Odstawiamy na 15 minut.
W słoiku typu weck przekładamy warstwami: cebula, śledzie, pieprz, gorczyca, itd. Pamiętamy, że pierwszą i ostatnią warstwą ma być cebula. Całość zalewamy olejem. Słoik zamykamy.
Odstawiamy do lodówki na minimum 2 dni. Należy spożyć do 2 tygodni.

Smacznego :) 

12 komentarzy:

  1. Same pyszności widzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śledzie rządzą :D Szkoda, że my za nimi średnio przepadamy xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie śledzie aż miło jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  4. co do moczenie śledzi to moim zdaniem za długo ja do pół godzinki i są dobre

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam chyba wszystkie szwedzkie przepisy na śledzie wigilijne. Żadnego nie ma z herbatą

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę zrobić, zabieram przepis by nie zapomniac :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam ile litrów maja słoiki?

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobrych śledzi nie zrobi się bez mlecza śledziowego. Ono nadaje smak i aromat.

    OdpowiedzUsuń
  9. Na każdy sposób jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń