Moja ulubiona. :)

Składniki:

  I. Makaron:

- 2 jajka
- 200 g mąki
- szczypta soli
- odrobina oliwy z oliwek 

II. Sos bolognese:

 - oliwa z oliwek
- 2 czerwone cebule (duża)
- 3 ząbki czosnku
- 3 marchwie
- 3 średniej wielkości nacie selera
- 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  - pół butelki czerwonego, wytrawnego wina
- 400 g pomidorów z puszki
- 100 g przecieru pomidorowego
  - 200 ml bulionu wołowego
- sól
- pieprz
- kumin 
- 1/2 łyżeczki cynamonu
-  4 chluśnięcia sosu Tabasco.
- garść startego parmezanu
- suszone oregano
- suszona bazylia
III. Beszamel:
- 2 łyżki oleju
-  2 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- kilka kropel soku z cytryny
- 200 g śmietankowego serka topionego
- 200 g startego parmezanu
+ starty parmezan i świeże zioła do wykończenia.

Sposób przygotowania:


Przesiewamy do miski mąkę, dodajemy sól jajka i oliwę.
Zagniatamy ciasto.
Jeśli jest za suche - możemy dodać troszkę wody.
Rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy pożądaną wielkość i ilość prostokątów, dostosowaną do naczynia, w którym będziemy zapiekać lazanię.

Cebulę, marchew i seler kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek siekamy.
Rozgrzewamy oliwę na patelni. Cebulę szklimy i  dodajemy czosnek. 
Wrzucamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Smażymy, aż się zarumieni.
Następnie dorzucamy marchew, seler, wlewamy bulion i  przecier pomidorowy.
Gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Dolewamy pół butelki wina i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie odparowujemy sos, wyłączamy go gdy nabierze odpowiedniej dla nas gęstości (ok. 30 minut).
Doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem, Tabasco oraz świeżymi ziołami.

Mleko zagotowujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Studzimy.
Na patelni rozpuszczamy masło z olejem i  dosypujemy mąkę.
Podsmażamy, stale mieszając. Mąka nie może się zarumienić.
Dolewamy mleko, wciąż mieszając, aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
Dodajemy parmezan, serek topiony i ponownie mieszamy.

Brytfankę ( 25 x 18 cm i głębokość 6 cm) smarujemy dokładnie masłem.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy i sparzamy w niej płaty makaronu.
Układamy je obok siebie w naczyniu. Muszą lekko na siebie nachodzić.
Smarujemy sosem bolognese, sosem beszamelowym, posypujemy parmezanem i nakrywamy kolejną warstwą makaronu.
Czynność tę powtarzamy.
Należy stworzyć co najmniej 4 warstwy.
Ostatnią smarujemy tylko beszamelem i posypujemy parmezanem.
Pieczemy w 180 °C przez ok. 40 minut, aż ser się zarumieni.
Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, po czym kroimy i podajemy.
Ozdabiamy świeżymi listkami bazylii i oregano.

Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Bajeczna i niezwykle smaczna lasagne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy jakoś nie robiłyśmy takiej lasagne a prezentuje się wspaniale :D

    OdpowiedzUsuń