Polecam każdemu miłośnikowi szarlotki! :)


Składniki:

I. Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 3 żółtka
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
 II. Nadzienie i wykończenie:
  • 5 dużych jabłek odmiany szara reneta
  • cukier puder
  • cynamon
  • sok z cytryny
Sposób przygotowania:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na placki.
Jednym z nich wykładamy spód natłuszczonej formy i umieszczamy w piekarniku na kilka minut.

W tym czasie myjemy i obieramy jabłka. Kroimy je w cienkie plasterki (nie muszą być  równe). Wrzucamy je do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. 
Doprawiamy cukrem i cynamonem. Mieszamy.
Kawałki jabłek układamy na podpieczonym spodzie ciasta i przykrywamy drugim plackiem.
Pieczemy ok. 40 minut.
Chłodną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!      

3 komentarze:

  1. Jak u Ciebie kwieciście, jak wiosennie :) Szarlotkę uwielbiam, to chyba moje ulubione ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka z szarą renetą lub antonówkami to moje ulubione! Te jabłka są po prostu najlepsze do wypieków. Wygląda tak apetycznie, że od razu pochłonęłabym kilka kawałków ;)

    OdpowiedzUsuń