Zrobienie tego ciasta drożdżowego jest pracochłonne i czasochłonne, ale efekt z pewnością wart jest zachodu! :)
Idealna propozycja na Wielkanocną Babę! :)

Chcę również życzyć wszystkiego najsłodszego Paniom, w dniu naszego święta! :)

Składniki:
  • 2 szklanki (250 g) mąki
  • 35 g cukru pudru
  • 50 g pełnego mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 90 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • lukier
  • róże z lukru plastycznego
  • rodzynki (opcjonalnie)
 Sposób przygotowania:

W misie robota kuchennego umieszczamy przesianą mąkę, cukier, drożdże i jedno jajko. Wyrabiamy 15 minut.
Dodajemy pozostałe jajka, masło i sól. Wyrabiamy kolejne 15 minut. Ciasto powinno mieć temp. 24-25 °C.
Miskę przykrywamy ściereczką odkładamy do lodówki na 2 godziny.

Formę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.
Ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnicę i lekko wyrabiamy, zbijając je w jeden kawałek.
Umieszczamy je w formie, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 2 godziny, aż podwoi swój rozmiar.

Pieczemy ok 8 minut w temp. 200 °C z termoobiegiem.

Dekorujemy lukrem i kwiatami cukrowymi.
Najlepiej smakuje świeża.


Smacznego! :)

7 komentarzy: