Wczoraj (30 marca) obchodziłam swoje 24. urodziny.
Z tej okazji chciałabym się z Wami podzielić moim tortem. :)
Na razie będzie to przepis tylko na ciasto i kremy. Jeszcze nie czuję się na siłach, aby umieszczać tu instrukcje dotyczące dekoracji, gdyż jest to mój początek i się uczę!

Składniki:


I. Biszkopt (obręcz o średnicy 18 cm):
  • 5 całych jaj
  • 100 g cukru kryształu
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

II. Nasącz:
  • syrop 30° ( zagotować 100 ml wody z 100 ml cukru i ostudzić)
  • 3/4 szklanki wody
  • 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki rumu

III. Masa orzechowa:
  • 75 g mleka 3,2%
  • 20 g żółtka
  • 30 g cukru
  • 3 g płatków żelatyny
  • 125 g drobno zmielonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki rumu
  • 2 łyżki domowej przyprawy "karmel wanilia"
  • 275 g śmietanki 36%

IV. Konfitura jagodowa:
  • 400 g mrożonych jagód
  • cukier do smaku

V. Krem maślany pod lukier plastyczny:
  • 50 g białka
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
VI. Dekoracja:
Tort obłożyłam lukrem plastycznym w kolorze kremowym.
Podkładkę wyłożyłam lukrem w kolorze cielistym i odcisnęłam wzorki z maty. Tego samego koloru użyłam do wykonania prezenciku.
Perełki na dole tortu są wykonane z lukru białego, oprószonego perłowym proszkiem i spryskałam sprayem nabłyszczającym.
Jeśli chodzi o kwiaty cukrowe najlepiej pracuje mi się z gum paste. :) 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do  160°C.
Mąki łączymy i przesiewamy. 
Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do nich mąki i mieszamy dłonią. Ważne, aby nie robić tego za długo.
Przekładamy do formy do średnicy 18 cm i pieczemy ok. 45 minut.

8 łyżeczek kawy rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Dodajemy syrop 30° i rum. Mieszamy i odstawiamy.

Z mleka, żółtka i cukru gotujemy krem angielski. Podgrzewamy go na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zrobi się gęstsza i uzyska kolor kremowy.
Żelatynę namaczamy w bardzo zimnej wodzie.
Do ugotowanej masy wrzucamy odsączoną żelatynę, mieszamy.
Dorzucamy orzechy, ponownie mieszamy i odstawiamy do CAŁKOWITEGO ostygnięcia.
W tym czasie ubijamy śmietankę. Nie ma być zupełnie sztywna. Dodajemy ją do ostudzonej masy orzechowej. Mieszamy. 

Jagody podsmażamy na wolnym ogniu, aż odparuje z nich woda. Doprawiamy cukrem. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ostudzony biszkopt wyciągamy z obręczy, usuwamy skórkę i przekrawamy na 4 blaty.

Przechodzimy do składania naszego tortu. 
Pierwszy blat wkładamy ponowie w obręcz i lekko nasączamy go naszą kawą z rumem. Tak, aby po przyciśnięciu palcem nie wypływał nasącz.
Rozsmarowujemy na nim trochę masy orzechowej i układamy na niej jagody. Trzymamy odległość od krawędzi, bo owoce wyjdą nam na wierzch i będą przebijać przez jasny lukier plastyczny.
Jagody przykrywamy delikatnie cienką warstwą masy orzechowej i nakrywamy kolejnym blatem.
Z dwoma kolejnymi piętrami postępujemy tak samo jak z pierwszym. Jedyną różnicą jest ilość nasączu. Na dwa, środkowe biszkopty go nie żałujemy i dokładnie pokrywamy. Pamiętamy, aby każde piętro wyrównać i lekko docisnąć.
Gdy dojdziemy do wierzchniego blatu, lekko go nasączamy i smarujemy resztką kremu orzechowego. Wyrównujemy. Tort odstawiamy w chłodne miejsce.

Masło ubijamy, aż powstanie krem. 
2 łyżki z podanej ilości cukru wsypujemy do białek, a resztę umieszczamy w rondelku, zakrywamy wodą ok 1 cm. ponad powierzchnię i zagotowujemy do 116°C (do próby nitki). Gdy syrop będzie nam dochodził do pożądanej konsystencji, zaczynamy ubijać pianę. Następnie wylewamy go do białek i miksujemy, aż masa ostygnie. Łączymy z kremowym masłem.

Tort delikatnie wyciągamy z obręczy, obsuwając ją w dół. Jego wierzch i boki pokrywamy równo kremem maślanym. Pokrywamy masą lukrową i dekorujemy.

Smacznego! :)

31 komentarzy:

  1. Przepiękny tort :) Z okazji urodzin życzę wszystkiego co najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego najlepszego:)
    Tort wygląda wprost obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały torcik, piękny. Kochana wszystkiego najlepszego :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Arcydzieło. Wygląda obłędnie smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Kobietko, życzę Ci wszystkiego najlepszego. Większych zdolności kulinarnych już nie muszę. Same arcydzieła tworzysz. Tort piękny. Ty kiedyś sławna będziesz. Na mnie robisz wrażenie za każdym razem. Częstuję się kawałkiem :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I jeszcze wszystkiego co najlepsze! :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pięknie:) Niestety biorąc pod uwagę moje zdolności do pieczenia pewnie wyszło by różnie........ Ale za przepis na lukier plastyczny diękuje, już kilka razy chciałam właśnie nim udekorować tort urodzinowy dziewczyn :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Tort wygląda świetnie! Użyte składniki = <3 :D Chciałabym zobaczyć jak on w środku wygląda, bo tam pewnie też jest obłęd. :D

    Wszystkiego najlepszego! Mnóóóstwo zdrówka, żeby starczyło na realizację wszystkich marzeń!

    OdpowiedzUsuń
  9. wow! już nie mogę się doczekać postu dot. dekoracji:)

    OdpowiedzUsuń
  10. i oczywiście z wrażenia zapomniałam o życzeniach:)
    Mnóstwo powodów do radości każdego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie słodkie, małe dzieło sztuki :D Przepięknie wyszedł i tak wiosennie :)
    Wszystkiego najsłodszego :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszystkiego co najpiękniejsze!!!! samych radości:)
    A tort wyglada wspaniale. Nie widziałam piękniejszego:)

    OdpowiedzUsuń
  13. O matko, jakie to cudo, aż dech zapiera! Naprawdę masz niewiarygodny talent i w życiu nie powiedziałabym, że dopiero się uczysz - wygląda to, jakbyś robiła to całe życie:) Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały tort! Chyba jeden z najpiękniejszych, jaki w życiu widziałam! Jesteś czarodziejką! P.S. Wszystkiego najlepszego i oby więcej takich wspaniałych przepisów! :*

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam torty, ale tego chyba nie spróbowałabym, żeby nie zepsuć dekoracji :)

    OdpowiedzUsuń
  16. 100 lat :) Wszystkiego najlepszego! A tort - bajka! <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowny! Z niecierpliwością czekam na wpis o dekoracji :)) A i sto lat oczywiście :))

    OdpowiedzUsuń
  18. dopiero sie uczysz?
    toż to mistrzostwo jest!
    spóźnione ale szczere życzenia przesyłam:)

    OdpowiedzUsuń
  19. tort prezentuje się obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wszystkiego najlepszego :) a tort śliczny :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale ten tort wygląda! :) Wszystkiego najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pięknie udekorowany tort! Wszystkiego najlepszego!

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale się napracowałaś! Najlepszego :D

    OdpowiedzUsuń
  24. ja mam urodziny za tydzień ale takiego cuda to sobie nie sprawię- a gdyby ktoś mi kupił lub zrobił taki tort to szkoda by mi było go jeść- przepiękny! Wszystkiego najlepszego! najpyszniejszych i najcudowniejszych wypieków życzę:)

    OdpowiedzUsuń