Wesołych Świąt Wielkanocnych, spędzonych w rodzinnym gronie! :)

Z tej okazji przedstawiam Wam mój świąteczny tort. Jest on również treningiem po ostatnim szkoleniu. Tak posmakowały mi masy i blaty, których się nauczyłam, że musiałam je wykorzystać ponownie.
Kwiatki na wierzchu wykonane są z gum paste. :)

Składniki:

I. Biszkopt kakaowy (obręcz 20 cm):

  • 4 jaja
  • 60 g cukru kryształu
  • 50 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g kakao
II. Masa czekoladowa:

  • 75 g mleka 3,2%
  • 20 g żółtka
  • 30 g cukru
  • 3 g żelatyny w płatkach
  • 125 g czekolady 53%
  • 275 g śmietanki 36%
III. Syrop 30°:
  • 100 g cukru
  • 100 g wody
IV. Nasącz i wiśnie:
  • 150 g mrożonych wiśni
  • 6 łyżek likieru wiśniowego
V. Polewa czekoladowa:
  • 50 g śmietanki 30%
  • 50 g mleka 3,6%
  • 160 g czekolady 53%
VI. Do przybrania:
  • kwiaty cukrowe
  • kratka czekoladowa
Sposób przygotowania:

Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Przesiewamy do nich mąki z kakao.
Całość delikatnie łączymy ręką. Ta czynność powinna trwać możliwie najkrócej.
Biszkopt przekładamy do tortownicy/ obręczy i pieczemy ok. 20 minut w 210°C Odstawiamy do ostygnięcia.

Płatki żelatyny namaczamy w bardzo zimnej wodzie. Z mleka, cukru i żółtek gotujemy krem angielski. Cały czas mieszamy, aby jajka się nie ścięły. Zdejmujemy z ognia i dodajemy osuszoną żelatynę oraz czekoladę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.

Śmietankę ubijamy na półsztywno i dodajemy do tężejącej masy czekoladowej. Bardzo dokładnie mieszamy, by całość się połączyła.

Cukier oraz wodę zagotowujemy i wrzucamy wiśnie. Ponownie zagotowujemy. Owoce przecedzamy i odkładamy do miseczki. Syrop odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy do niego likier. W ten sposób otrzymaliśmy nasącz do tortu.

Z biszkoptu ściągamy skórkę i przekrawamy go na 3 blaty. Pierwszy z nich ponownie umieszczamy w tortownicy/ rancie i nasączamy (niezbyt obficie). Następnie rozsmarowujemy na nim ok. 1/3 kremu czekoladowego i przykrywamy kolejnym blatem, lekko dociskamy. Ten mocno nasączamy i smarujemy taką samą ilością masy. Na niej układamy wiśnie, które przykrywamy ostatnim blatem kakaowym. Powtarzamy nasączanie i smarowanie. Tort odstawiamy w chłodne miejsce.

Przechodzimy do robienia polewy.
Mleko ze śmietanką podgrzewamy i wsypujemy czekoladę. Całość miksujemy i rozlewamy na torcie. Wygładzamy jednym ruchem, metalową szpatułką.
Niewykorzystaną część polewy można zamrozić.

Do dekoracji wykorzystałam kratki czekoladowe i własnoręcznie wykonane cukrowe różyczki.

Smacznego! :)


20 komentarzy:

  1. Wspaniały tort, aż żal jeść,taki śliczny:)
    Wspaniałych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny tort :) Pozdrawiam i życzę Wesołych i bardzo smacznych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny torcik - Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uroczo udekorowany torcik :) Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Torcik wyglada po prostu bajecznie, przepięknie i przepysznie:)
    Radosnego swietowania Zmartwychwstania Pańskiego!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. To normalnie iście tort królewski ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały torcik. Z pewnością jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały torcik. Z pewnością jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. przepiękny! te róże są jak żywe.

    OdpowiedzUsuń
  10. a ja myślałam że to prawdziwe róże:D
    ale torcik palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie powiem- spróbowałabym tak apetycznie wyglądającego tortu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ cudowny, jak z najlepszej cukierni, masz talent:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow! Tort jest wspaniały! Musiał być przepyszny :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada :))) Jak zawsze smacznie i pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Końcowy efekt zwala z nóg! :)Cudo.

    OdpowiedzUsuń
  16. Smakowity :)
    http://monikawkuchnifika.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń