Składniki:
- 250 g mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 jaja
- szczypta soli
- 40 g masła w temp. pokojowej
- 1/3 szklanki letniego mleka
- 2 g drożdży instant firmy Delecta
- 80 g suszonych truskawek
- 3 łyżki jasnego rumu
- lukier królewski
- masło i bułka tarta
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy 3 łyżkami rumu. Odstawiamy.
Żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Dodajemy przesianą mąkę, drożdże i mleko.Wyrabiamy na gładką masę.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Do ciasta stopniowo dodajemy pianę i delikatnie wyrabiamy.
Pod koniec zagniatania dorzucamy truskawki z rumem.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
Formę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Umieszczamy w niej naszą babę (ma zajmować 1/2 wysokości) i ponownie pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.
Pieczemy w 180°C przez 40 minut.
Ostudzoną babę dekorujemy lukrem królewskim.
Różyczki są również wykonane przeze mnie. :) Mały trening po szkoleniu z Panią Kristiną Rado. :)
Smacznego!
Różyczkową babę z truskawkami podarowałabym każdemu, kto nadchodzące święta spędzi samotnie, z daleka od bliskich.
Lukrowe różyczki osłodzą samotność i wywołają uśmiech na każdej twarzy! :)
Lukrowe różyczki osłodzą samotność i wywołają uśmiech na każdej twarzy! :)
Rewelacyjnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBajeczna!!!! Wygląda nieziemsko smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPiękna! JAk malowana!
OdpowiedzUsuńAleż cudowna, jak dla księżniczki:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tymi truskawkami, ja zawsze robiłam klasyczną babę, a ta z pewnością jest ciekawszą propozycją na Wielkanoc! Umiejętności zdobniczych zazdroszczę :))
OdpowiedzUsuńBajka! Zrobiłaś takie arcydzieło, że bałabym się ją zjeść, by jej nie zepsuć :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę urocza babeczka :-)
OdpowiedzUsuńMmmm, pyszności ;)
OdpowiedzUsuńBabka wygląda bajkowo :)
OdpowiedzUsuńWprost prześliczna! <3
OdpowiedzUsuńTego to jeszcze moje oczy nie widziały
OdpowiedzUsuńWspaniała,wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńZ kwaskiem suszonych truskawek musi smakować genialnie :D
OdpowiedzUsuń