Świetna propozycja dla wielbicieli truskawek i nie tylko! :)

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 40 g masła w temp. pokojowej
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 2 g drożdży instant firmy Delecta
  • 80 g suszonych truskawek
  • 3 łyżki jasnego rumu
  • lukier królewski
  • masło i bułka tarta 
Sposób przygotowania:

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy 3 łyżkami rumu. Odstawiamy.

Żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Dodajemy przesianą mąkę, drożdże i mleko.Wyrabiamy na gładką masę.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.

Do ciasta stopniowo dodajemy pianę i delikatnie wyrabiamy.
Pod koniec zagniatania dorzucamy truskawki z rumem.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.

Formę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Umieszczamy w niej naszą babę (ma zajmować 1/2 wysokości) i ponownie pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.

Pieczemy w 180°C przez 40 minut.

Ostudzoną babę dekorujemy lukrem królewskim.
Różyczki są również wykonane przeze mnie. :) Mały trening po szkoleniu z Panią Kristiną Rado. :)

Smacznego!


Różyczkową babę z truskawkami podarowałabym każdemu, kto nadchodzące święta spędzi samotnie, z daleka od bliskich.
Lukrowe różyczki osłodzą samotność i wywołają uśmiech na każdej twarzy! :)

13 komentarzy:

  1. Bajeczna!!!! Wygląda nieziemsko smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ cudowna, jak dla księżniczki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł z tymi truskawkami, ja zawsze robiłam klasyczną babę, a ta z pewnością jest ciekawszą propozycją na Wielkanoc! Umiejętności zdobniczych zazdroszczę :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bajka! Zrobiłaś takie arcydzieło, że bałabym się ją zjeść, by jej nie zepsuć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tego to jeszcze moje oczy nie widziały

    OdpowiedzUsuń
  6. Z kwaskiem suszonych truskawek musi smakować genialnie :D

    OdpowiedzUsuń