Dziś mam dla Was przepis na pyszny tort, idealny na lato. Przepis wygląda na skomplikowany, ale w rzeczywistości wcale nie jest tak strasznie! :) Efekt końcowy jest wart włożonej pracy. Mimo, iż we wtorek opuszczam Polskę i mam mnóstwo spraw na głowie to postaram się wrzucić jeszcze kilka przepisów na bloga. :*

Blat kokosowy:
  • 6 białek
  • 50 g cukru kryształu
  • 25 g mączki migdałowej
  • 125 g cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych

Krem biała czekolada i kokos:
  • 75 g mleka 3,2 %
  • 20 g żółtka
  • 30 g cukru
  • 30 g wiórków kokosowych Bakalland
  • 3 g żelatyny w płatkach
  • 100 g białej czekolady
  • 250 g śmietanki 30%

Mus mango i banan:
  • 150 g puree z banana
  • 150 g puree z mango
  • 50 ml wody
  • 25 g cukru
  • 6 g żelatyny w płatkach
  • 90 g białej czekolady
  • 100 g śmietanki 30%

Beza włoska:
  • 50 g białka
  • 100 g cukru
  • woda
Do przybrania:
  • kulki z marcepana
  • prażone migdały


Sposób przygotowania:

Blat kokosowy:

W jednej misce łączymy mączkę migdałową, cukier puder i wiórki. W drugiej umieszczamy białka z cukrem kryształem i ubijamy na sztywno. Dosypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy łopatką. Na blachę* kładziemy matę silikonową i rozsmarowujemy białkowo-kokosową mieszaninę. Jeśli będziemy długo wyrównywać, zaczną pojawiać się dziury. Pieczemy w temp. 150° C, do otrzymania złocistego koloru (ok. 20 minut).
Powstały biszkopt białkowy ma być mokry i lepiący. Odstawiamy do ostygnięcia

*Najlepiej użyć prostokątnej/kwadratowej blachy, którą każda z nas posiada w wyposażeniu piekarnika domowego. Będziemy z ciasta wykrawać 2 koła o średnicy 18 cm.

Krem biała czekolada i kokos:

Żelatynę wkładamy do wody z lodem. W rondelku umieszczamy mleko, żółtko, cukier i wiórki. Pasteryzujemy, stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy odsączoną na ręczniku papierowym żelatynę. Energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy czekoladę i ponownie mieszamy. Krem schładzamy do temperatury poniżej 30° C. Śmietankę podbijamy na półsztywno i dodajemy partiami do ostudzonego musu. Powoli mieszamy łopatką.
Gdy krem zacznie tężeć wypełniamy nim obręcz o średnicy 14 cm, wyrównujemy wierzch i mrozimy. Zostawiamy odrobinę musu do pokrycia wierzchu tortu.

Mus mango i banan:

W misce umieszczamy puree z mango i banana. Żelatynę namaczamy w wodzie z lodem. W małym rondelku zagotowujemy sok z cytryny i cukier. Ściągamy z ognia i dodajemy odsączoną żelatynę. Mieszamy i przelewamy do miski z owocami. Dodajemy stopioną czekoladę i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Kierując się tą samą zasadą, co w musie wyżej - dodajemy partiami podbitą śmietankę. Odstawiamy do zastygnięcia.

Składanie tortu:

Rantem o średnicy 18 cm wykrawamy 2 koła w naszym blacie białkowo-kokosowym. Delikatnie odklejamy od maty silikonowej i odkładamy na bok (lepiącą stroną do góry, aby nie przykleiły nam się do podłoża).
Przygotowujemy podkładkę, umieszczamy na niej rant (18 cm), wyścielony wewnątrz folią rantową. Wkładamy koło kokosowe (również lepiącą stroną w górę).
Zastygnięty mus owocowy miksujemy i całość rozsmarowujemy na blacie kokosowym, wewnątrz rantu.
Wkładkę kokosową wyciągamy z zamrażarki. Ogrzewając rant dłońmi wypychamy zmrożony krem. Wciskamy krążek po środku w mus owocowy tak, aby jego nadmiar wyszedł bokami. Nadmiar z boków rozprowadzamy po całości, aby wyszło nam równe piętro. Przykrywamy biszkoptem białkowym (lepiącą stroną w dół). Górę smarujemy cienko kremem biała czekolada i kokos. Odstawiamy do lodówki.

Przechodzimy do robienia bezy:

 Do metalowej miski wrzucamy białka i 20 g cukru. 80 g cukru umieszczamy w rondelku i zalewamy wodą ( ok. 1 cm ponad powierzchnię cukru). Zagotowujemy do temp. 116° C/ próby nitki. Ubijanie białek synchronizujemy z gotującym się syropem. Miksując na wolnych obrotach białko, wlewamy syrop. Miksujemy do ostygnięcia.
Tort wyciągamy z lodówki, pozbywamy się rantu i folii. Przekładamy go na podkładkę cukierniczą i rozsmarowujemy bezę na wierzchu. Przypalamy palnikiem. Dół dekorujemy kuleczkami z marcepana, a górę prażonymi migdałami.

Smacznego! :)


Moja pierwsza próba tortowej torebki. :P

10 komentarzy:

  1. W środku wygląda po prostu mega apetycznie :D A torebkowy tort przepiękny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciacho. A ta torebka- tort odlotowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszny torcik - palce lizać, a torebeczka urocza. Dwa cudeńka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie, jak wszystko co przygotujesz, a kokos i mango to wspaniałe połączenie:) Udanej podróży:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krem z białej czekolady trafił w moje serce :),bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mistrzostwo świata, jesteśmy pod wrażeniem obu tortów:)

    OdpowiedzUsuń